неділя, 24 жовтня 2021 р.

Творча майстерня для практичних психологів ЗПТО

Творча майстерня для практичних психологів закладів професійно-технічної освіти

«Рефлексія особистості практичного психолога. Метафоричний спектр самореалізації та самовдосконалення особистості».

Сьогодні відбувається стрімка трансформація суспільного, економічного та духовного життя. У зв’язку з цим викликом часу необхідним стає створення умов для максимального розкриття потенціалу кожної людини, підготовки до безперервного саморозвитку, самовизначення та самореалізації, сприяння становленню і розвитку її як ефективного професіонала. Постійно зростають вимоги до рівня професійності фахівців, їх готовності до виконання інноваційних завдань. Професійна підготовка – це, насамперед, забезпечення здатності до самоосвіти, активної, якісної та творчої реалізації професійних функцій.

РЕФЛЕКСІЯпсихологічний механізм організації самоаналізу, який здійснюється через внутрішню роботу особистості, спрямовану на осмислення себе, своєї поведінки, власних дій і станів, самопізнання власного духовного світу, самоаналіз практичного життєвого досвіду, подій.

Виклики сьогодення та соціальні очікування зумовили нас до обговорення та ретельного огляду зазначеної теми на засіданні Творчої майстерні для практичних психологів ЗПТО, що відбулося 22 жовтня 2021 р. «Рефлексія особистості практичного психолога. Метафоричний спектр самореалізації та самовдосконалення особистості».

Олайн-засідання підготовлене та організоване Світланою Демидась, методистом навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи та Оксаною Жизномірською, кандидатом психологічних наук, доцентом кафедри педагогіки і психології та інклюзивної освіти.

Цілі засідання полягають у наступному: - розкрити сутність дефініцій: «рефлексія», «компетентності», «розмірковування», «роздуми», «навичка рефлексії», «метафора», «психологічний контекст метафор»;

- окреслити основні підходи до класифікації «рефлексія практичного психолога»: вітчизняний та зарубіжний досвід;

- проаналізувати основні моделі рефлексії, що безпосередньо визначають ступінь самовдосконалення та самозростання практичного психолога, педагога, майстра виробничої справи;

- сформувати значущі (професійні) якості, що є пріоритетними у практиці психолога;

- сформувати особистісні компетенції та практичні навички за допомогою метафоричних засобів й комунікативних умінь практичного психолога.

Зокрема Тетяна СЕРГУНІНА, в. о. заступника директора з науково-педагогічної та виховної роботи, кандидат філологічних наук, розкрила питання щодо рефлексії як психолого-педагогічної проблеми особистості.

Світлана Демидась, методист навчально-методичного центру психологічної служби і соціальної роботи ТОКІППО висвітлила питання щодо рефлексії як сучасної технології освітнього процесу успішної діяльності практичного психолога.

Оксана Жизномірська, кандидат психологічних наук, доцент кафедри педагогіки і психології та інклюзивної освіти ТОКІППО акцентувала увагу на основних факторах рефлексії, що сприяють професійному зростанню педагога, практичного психолога в сучасній практиці.

Оксана Городецька, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри менеджменту і методології освіти зосередила свою увагу на формуванні медіакультурної особистості практичного психолога у розрізі наскрізних компетентностей.

Інна Лонська, практичний психолог та соціальний педагог ДНЗ «Хоростківський професійний сільськогосподарський ліцей» розповіла про моделі рефлексії практичного психолога: вітчизняний та зарубіжний підходи.

Наталія Саранчук, методист відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів ТОКІППО розкрила питання метафоричної візуалізації для практичних психологів.

Інна Сіньковська, завідувач науково-педагогічної бібліотеки ТОКІППО підготувала рекомендаційний бібліографічний список літератури, новинки психологічних видань із даної теми.

Учасники обмінювалися позитивним досвідом, висловлювали щирі подяки, продукували нові ідеї, окреслювали свої бачення щодо подальшої співпраці та ефективної психологічної комунікації.

Ми дякуємо усім за розуміння та співпрацю з нами. До нових зустрічей!

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар