четвер, 16 квітня 2020 р.

Цінності життя.......



Цінності людського життя.

Презентація "Життя найвища цінність"                                                                            Наша ціль – людське щастя і воля
                                                                  Розум владний без віри основ
                                                                         І братерство велике, всесвітнє –
                                                                Вільна праця і вільна любов.
Т.Г. Шевченко


Людське життя - неповторне та звичне, радісне й сумне, сповнене глибоких переживань, солодке, як мед, і гірке,як полин. Як ніколи ці слова сьогодні є дуже актуальними у нашому житті, і в тій ситуації в якій опинилися ми - усі різні і неповторні, але пов’язані однією проблемою.
Саме сьогодні нам варто переоцінити і визначити, які все ж така цінності у нашому житті важливі для кожного з нас. Адже, людська життєдіяльність завжди була й залишається зорієнтованою. Цьому сприяють її цінності, що слугують своєрідним взірцем, який вимагає від людини конкретних дій у конкретному напрямі.
Проблему цінностей, одним з перших, досліджував Сократ. Він дійшов висновку, що між тим, ким людина є і тим, що вона про себе думає, є різниця. Тобто між існуючими установками людини і сформульованими цілями (оцінками поведінки) має місце неспівпадіння. Інший вчений, Платон, вбачав у ідеях найкраще, а відтак і найцінніше. Ідея, як прообраз конкретних речей, предметів забезпечує людині благо як єдність істини, краси і міри. Досягнення блага Платон вважав вершиною сенсу людського життя, найвищим у ієрархії цінностей
Великий внесок у формування категорії "цінність" зробили філософи і мислителі: Ф.Бекон асоціював знання із цінністю, мудрістю, владою, силою. Т.Гоббс, ДжЛокк, Б.Спіноза, Г.Лейбніц розглядали цінності в контексті емоційно-вольових дій, поєднували розуміння й констатацію цінностей з переживаннями, бажаннями, веліннями тощо.
Досліджуючи цінності, сучасна філософія виходить з того, що їх природа немов би роздвоюється. З одного боку, в ній має місце об'єктивне знання (істина), з іншого - людський (суб'єктивний) інтерес.
Під цінністю розуміють визначеність того чи іншого об'єкта, який має значення для людини (суспільства). Тільки для людини, як розумної істоти, об'єкти світу мають певне значення. Суб'єкт надає їм особливого сенсу, освячуючи їх суспільними традиціями і звичаями, нормами добра і зла, релігійними віруваннями, соціально-політичним розумінням рівності, справедливості чи нерівністю й несправедливістю. Реальні факти, події, властивості не лише сприймаються й пізнаються суб'єктом, але й наділяються певною цінністю, внаслідок чого у людини формуються (виявляються) різні почуття та емоції.
Слід зазначити, що наші почуття, емоції та сприйняття, в значній мірі залежать не лише від фізіологічних якостей нашого організму, а й від рівня нашої культури, освіченості та вихованості.
Незважаючи на дослідження проблеми цінностей, у філософії й по цей час не створено загальноприйнятої класифікації. Мабуть тому, що сама цінність є категорією універсальною, динамічною, мінливою. Один і той же об'єкт у різних відношеннях, у розумінні різних людей набуває різних цінностей. Звідси слідує, що цінність це такий феномен, який висвічується для кожної людини, кожної епохи по-своєму.

Сьогодні все більше утверджується підхід, коли цінності типологізують згідно об'єктів життєдіяльності людини. Виділяють і цінності різних сфер буття: економічні, виробничі, морально-етичні, мистецько-естетичні, художні, політичні, релігійні, сімейні, побутові та ін.
Які цінності важливі для кожного з нас ми обираємо самі, але є моменти, які змушують нас переглянути ще раз свої цінності і їх місце у нашому житті.
Отже, життя – це дарунок долі, яким людина має мудро та помірковано розпорядитися. Незважаючи на те, що інколи настають важкі часи, у житті багато приємних речей, які ми маємо цінувати. У кожного є вибір, кожен може і має досягти успіху, треба лише старанно працювати і мати бажання. І можливо, через багато років і наш життєвий шлях стане у приклад наступним поколінням.

Список використаних джерел
1. Еліта, витоки, сутність, перспектива / В. Г. Кремень, В. В. Ільїн, С. В. Про-леєв [таін.] ; за ред. В. Г. Кременця. К. : Т-во "Знання України", 2011. - 527 с.4.
2. Енциклопедія освіти / Акад. пед. Наук України ; головний ред. В. Г. Кре-мень. К. : Юрінком Інтер, 2008. - 1040 с.5.
3. Косарева Н. Формування духовності особистості на засадах цінностей українського народу / Н. Косарева // Укр. релігієзнавство. - 2005. No 4. С. 28-34.
4. Савчин М. Духовний потенціал людини : монографія / М. Савчин. Вид. 2-ге, перероб., доп. Івано-Франківськ : Місто НВ, 2010. - 508 с.
5. Т. Шевченко Україна духовна : постаті, події, явища / В. Шевченко. К. :Світ Знань, 2008. 572 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар